MALATYA / BATTALGAZİ - Fırat İlkokulu

Tarihçemiz

Medrese olarak rumi 1308 tarihinde yapılan okul, Emir Ahmetzade Osman Efendi başkanlığında teşekkül eden müteşebbis heyet ve halkın yardımlarıyla inşa edilmiştir. Hatta bu yardım köylere kadar intikal etmiştir. Medresede , Kur'an dili dersleri öğretilirdi. O zamanın alim ve hocalarından , Emir Ahmetzade Osman Efendi , Cibiceli sığırcının Hacı Efendi Cennetzade , Kirişçizade Hacı Abdullah Efendi gibi zatlar bilabedel , bağışsız ve maaşsız olarak medresede hocalık yaparlardı. Medresede yetişen talebeler son imtihanlarını vermek üzere Arapkir'e gönderilirdi. Orada, hükümetin tain etmiş olduğu mümeyyizler önünde imtihan olurlardı. İmtihan da başarılı olanlar , ehliyetli bir din görevlisi olurlardı. Bu kişiler aynı zamanda askerlikten muaf tutulurlardı. Cumhuriyetin ilanından sonra Medresenin bir tarafı İlkokul oldu. Mahalleye izafeten'de İZZETİYE okulu dendi. İki sene çift tedirsat olmak üzere Medrese ve İlkokul olarak Eğitim ve Öğretime devam edildi. Medrese kapatılınca İZZETİYE ilkokulu olarak müstakil hale getirildi. Daha sonra Gazi İlkokulu yapılınca bu iki ilkokul birleştirildi. Her iki okulda aynı binada ayrı ayrı eğitim ve Öğretime devam ettiler. Okulun eski binası ise yıkılıncaya kadar Alim kişi durumunda olan din görevlilerine geçici olarak ihdas edilmiştir. Burada , değerli hocalar tarafından çocuklara Kur'an okutmak ve halkın dini konularda aydınlatılmaları konularında yardımcı olmaları sağlandı. Bu durum yıllarca bu şekilde devam etmiştir. 1926 yılında idadi olarak bulunan okul , o zamanki Atatürk Orta Okulunun bulunduğu binaya taşınınca , tekrar Fırat İlkokulu kendisinin binasında Eğitim – Öğretime devan etmiştir. Eski okul 1964 Haziran ayında zelzele sebebiyle yıkılıp kullanılmaz hale gelmiştir. Bu arada inşası devam etmekte olan şimdiki Fuzuli caddesindeki yeni FIRAT İLKOKULU'nun yapımına 1.132.000 TL. harcanmıştır. Binanın yapımı tamamlanınca 29-Kasım-1964 tarihinde , yeni binasına taşınarak Eğitim ve Öğretimini sürdürmeye devam etmektedir. Okulumuz 1992-1993 Öğretim yılında İlköğretim okulu olmuştur.Aynı öğretim yılında 6.sınıflar açılmıştır. 1994-1995 Öğretim yılında MLO projesi kapsamına alınmış yapılan değişiklikler , oluşturulan mekanlar ve proje kapsamında okula gelen ekipmanlar okulumuzu cazibe merkezi haline getirmiştir.2020 yılında 24 derslik ve 2 Anasınıfı olarak yeni binası yapılmıştır. Okulumuzun Z kütüphane  Yaşam Beceri Atölyesi  Bilgisayar Laboratuvarı  Fetem Atolyesi ve Akıl Oyunları sınıfı bulunmaktadır.

Yayın: 27.11.2012 - Güncelleme: 25.03.2021 11:09 - Görüntülenme: 7297